Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo.
Op vele plekken in Friesland staat de heide volop in bloei, zoals hier langs het fietspad door het Fochteloerveen bij Fochteloo. Foto: Marcel van Kammen

Nieuwe fietsroutes in Zuidoost-Friesland zetten ‘Het Andere Friesland’ op de kaart

Algemeen

Fietsen is één van de populairste activiteiten in Zuidoost-Friesland. Dankzij het knooppuntennetwerk is fietsen daarnaast een leuke en eenvoudige manier om de omgeving te ontdekken. Het online fietsrouteplatform Fietsnetwerk.nl maakt Het Andere Friesland voor iedereen toegankelijk met vijf nieuwe themaroutes op hun website en in de fietsroute app.

Fietsen in het nog onontdekte Friesland
Als men aan Friesland denkt, worden al snel de Friese Meren, eindeloze vlakke polders, de Waddenzee en de Elf Steden genoemd. Maar er is ook een stukje Friesland dat er heel anders uitziet. Dit stukje bestaat uit afwisselende natuurgebieden met bossen, heide, zandverstuiving, koninklijke landgoederen, veenmoerassen, kanalen en knusse veendorpen: Zuidoost Friesland, oftewel ‘Het Andere Friesland’.

“Zuidoost Friesland is een prachtige regio die nog relatief onbekend is”, zegt Wouter Terpstra, directeur van Fietsnetwerk.nl. “Onterecht, vinden wij, want juist hier vind je ontzettend mooie natuur en interessante geschiedenis.”

Om de schoonheid van de streek onder de aandacht te brengen, sloeg het fietsrouteplatform de handen ineen met regiomarketingorganisatie Het Andere Friesland. Fietsen is na wandelen de populairste activiteit in deze regio om de omgeving te ontdekken. Met een uitgebreid netwerk van fietsknooppunten, biedt Zuidoost Friesland fietsers ook een gemakkelijke manier om een route te ondernemen. De keuze om samen fietsroutes te lanceren was dus snel gemaakt. 

De fietsroutes
De fietsroutes hebben alle vijf hun eigen thema. Op deze manier maken fietsers kennis met de diversiteit van Zuidoost Friesland. Van de ingenieuze sluizencomplexen en de grootschalige turfwinning uit het verleden, tot de rijke geschiedenis van de Friese adel en veenbazen. In alle routes staat ook de schitterende natuur centraal.

Fietsrondje Heerenveen, Mildam en Oranjewoud - 23 km
Statige landhuizen, indrukwekkende buitenverblijven en parkachtige landgoederen: deze ronde door Heerenveen en omgeving duikt in de geschiedenis van dit veendorp dat is ontstaan als nederzetting van drie hoogstaande veenbazen en de Friese adel.

Veenwoldse route - 47 km
In deze route staat de natuur centraal. Vanuit Appelscha fiets je dwars door moerassen, heidevelden, over zandverstuivingen en langs prachtige, stille vennen. Je ontdekt het Nationaal Park Drents-Friese Wold en het unieke hoogveengebied het Fochteloërveen.

Sluizenfietsroute Weststellingwerf - 48 km
Duik in de cultuurhistorie van Weststellingwerf met deze route. Je fietst langs maar liefst zes monumentale sluizen, allemaal gebouwd in de 19e of begin van de 20e eeuw. De sluizen waren belangrijke bouwwerken om overstromingen tegen te gaan en speelden een grote rol in de scheepvaart en later ook de turfvaart. Uiteraard geniet je onderweg van de schitterende, waterrijke natuur.

Fietsroute door het prachtige land van Jubbega - 49 km
Jubbega ligt midden in het gebied van De Frije Wiken. Deze ‘wiken’, ofwel wijken, zijn ontstaan door de turfwinning in de 19e eeuw. De turfstekers moesten hier hard werken en leefden onder armoedige omstandigheden. Inmiddels heeft de natuur het hier helemaal overgenomen. Je geniet hier van een uniek landschap, niet alleen in Friesland maar zelfs in Europa!

Fietsroute De Veenhoop, Beetsterzwaag en Drachten - 75 km
Deze route biedt een compleet dagje uit op de fiets. Je combineert het gezellige centrum van Drachten, waar je een terrasje of een museum kan meepikken, met landgoederen, adellijke huizen, natuurgebieden en zelfs een Nationaal Park. Fiets van natuurgebied De Kraanlannen naar De Alde Feanen en van de parktuinen van Olterterp naar de statige panden in Beetsterzwaag.

Waar te vinden?
De fietsroutes zijn beschikbaar op de website en in de gratis en gebruiksvriendelijke fietsroute app van Fietsnetwerk.nl.

Voor onderhoud van oevers van bepaalde vaarwegen in Fryslân is onderhoudssubsidie beschikbaar.
Subsidieregelingen Fries oeverbeheer geopend Algemeen 13 uur geleden
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels
VV Buitenpost verlengt met damestrainer Ron Swinkels Algemeen 14 uur geleden
De drie oorlogsgraven op het kerkhof waar bloemen en een krans worden gelegd.
Deadenbetinking Doarpstsjerke Rottefalle Algemeen 15 uur geleden
Geef je spullen een tweede kans.
Repair Café Dokkum weer open op zaterdag 4 mei Algemeen 17 uur geleden
Vaar naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven'
Met een sloep varen naar het oorlogsmonument 'De Zwaluwhaven' in Nationaal Park de Alde Feanen Algemeen 18 uur geleden
Doe ook mee met de excursie van IVN Natuureducatie!
Rondje Bolwerken Dokkum Algemeen 19 uur geleden
Nederland, Oentsjerk, 25-04-2024. Presentatie van het boekje met Doarpskuierkes.
Feestelijke presentatie nieuwe editie Doarpskuierkes Algemeen 1 mei, 17:00
Dodenherdenking en kranslegging in Drachten
4 mei dodenherdenking Drachten Algemeen 1 mei, 16:03
Voorstelling Ik ben Wil in theater Sense Dokkum 5 juni
Derde symposium van Ik ben Wil over dementie op 5 juni met voorstelling 'De Klosdochter' Algemeen 1 mei, 15:00
Het organisatieteam van de Bonifatiuscup 2024 v.l.n.r.: Marcel Dol, Geeke Draijer, Sonja Louwsma, Jacob Haakma, Karel Hellinga, Marjan Stellema en Sjoerd Radersma.
Achtste editie van toptoernooi Bonifatiuscup Algemeen 1 mei, 13:45
Hessel verricht de officiële openingshandeling van de rolstoelfiets
Dokkum nu ook per rolstoelfiets bereikbaar Algemeen 1 mei, 12:04
Overhandiging dichtbundel aan Wierd en Fokje Pietersma, door de leerlingen van CSG Liudger
"Wij vinden het belangrijk dat mensen aan de goede kant van de geschiedenis staan" Algemeen 1 mei, 10:30
Sjoerd Bakker, begin 1943.
Bijzondere dodenherdenking op 4 mei in Buitenpost Algemeen 1 mei, 09:23